Psychosociaal Energetisch Therapeut


Wat is het verschil tussen een psychosociaal (energetisch) therapeut en een psycholoog? Deze vraag wordt mij vaker gesteld en daarom geef ik hier een korte uitleg.

Een psycholoog heeft minimaal een vierjarige wetenschappelijke studie Psychologie aan de universiteit gevolgd en maakt veelal gebruik van gesprekstherapie.
Een gezondheidspsycholoog (GZ-psycholoog) heeft na de universitaire studie psychologie een postdoctorale beroepsopleiding gevolgd. Aan de hand van hun kennis kunnen zij een diagnose stellen en van daaruit een gedegen behandeling inzetten vanuit de reguliere gezondheidszorg.

Een psychosociaal therapeut heeft een hogere beroepsopleiding gevolgd. In de therapie van een psychosociaal therapeut gaat het om het onderzoeken van belemmerende patronen en dieper liggende blokkades bij de cliënt. Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen/therapieën, die ingezet kunnen worden. In mijn praktijk werk ik met diverse gespreksvormen, NLP technieken, Mindfullness (based cognitive therapy) Therapeutisch Schrijven en werk ik vanuit een Holistisch perspectief.  Dit betekent dat ik lichaam en geest altijd samen behandel. Dit behoeft niet direct met aanraking, maar een traject kan desgewenst gecombineerd worden met bijvoorbeeld wellness behandelingen en massages. Daarbij werk ik als ademcoach veel met de ademhaling, maar ook yoga, mindfulness en reiki behoren tot het aanbod. Met name dat laatste kan het een energetische benadering maken; namelijk het werken met energie.

Jij als cliënt hebt de vrijheid om aan te geven waar de behoefte ligt. Van alleen een therapeutisch gesprek tot een combinatie van het totaalpakket van mijn aanbod. Alles kan en wordt op maat gemaakt. Door middel van een combinatie van ontspanning en voortschrijdende inzichten, wordt het probleemoplossend en zelf herstellend vermogen aangesproken. Hierdoor zal de kwaliteit van leven toenemen en kunnen hulpvragen het hoofd geboden worden vanuit de eigen veerkracht.

Naast achtergrond van opleiding en de vorm van de therapie, is er ook een praktisch verschil tussen een psycholoog en psychosociaal therapeut. De psychologische begeleiding valt onder de basis verzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Psychosociale therapie valt onder de aanvullende verzekering en de hoogte van de vergoeding is verschillend per zorgverzekeraar. Om bij mij op consult te komen is er geen verwijzing van de huisarts nodig. 

Om voor de vergoeding in aanmerking te komen ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging CAT (https://catvergoedbaar.nl/)
Onder het kopje vergoedingen vind je hier meer informatie over.