Eventjes jouw ogen sluiten….en dan…? Mediteren?
Sommige mensen vinden het eng of raar. Het wordt vaak in combinatie gebracht met controle loslaten, of in kleermakerszit zitten op een yoga matje, zweverig. Je keert in principe eventjes een beetje in jezelf, maar is dat per sé prettig? En dan, als de blik niet meer kan zoeken naar afleiding, wat zeggen al die gedachten dan? Welke zintuigen nemen het over als je de ogen sluit? En hoe voelt dat? En waarom zou je het doen? We kunnen toch ook ontspannen tijdens een etentje of met een wijntje? Filmpje of stukje chocola? Facebooken of een avondje stappen en even helemaal los gaan? Oh jazeker! Door even compleet zonder invloeden van die heerlijkheden kom je nog dieper tot de kern. Om vervolgens met nog meer intensiteit en zeer bewust van juist die zaligheden des levens te kunnen genieten. Wellicht in een andere mate.

Er zijn tal van manieren om te leren mediteren. Op een praktische, down to earth, verklaarbare (en soms ook onverklaarbare) maar ‘het werkt nu eenmaal voor me’ manier. Het hoeft ook echt niet lang te duren, zolang het maar een plekje in jouw dagelijks ritme vindt vanuit een natuurlijke niet geforceerde beweging. Uit het malende hoofd en in het lijf komen is het doel om tot rust te komen en dan inzichten te verwerven, om te voelen hoe het nu echt met je gaat. Bewustwording, antwoorden, diepgewortelde wensen, even uit de onbewuste ‘vecht, vlucht reactie’. Gewoon lichaam en geest tot kalmte brengen en laten herstellen in deze drukke, prestatiegerichte maatschappij en jezelf weer even op de eerste plek zetten. Heel simpel….heel nuchter…..heel toegankelijk en heel erg lekker. Liggend op een bedje in een warme vriendelijke ruimte, waar je in een groepje, toch heel anoniem bent.

Veel bewustwording valt te halen uit de ademhaling. Een lichaam liegt nooit en de adem geeft veel prijs over hoe het met ons gesteld is.

Veel gehoorde klachten zijn hoog en snel ademen, hyperventilatie en zelfs de adem vasthouden. Dit is ook niet zo raar in onze dynamische samenleving. Onze adem reageert direct op de druk en de stress die we kunnen ervaren, zonder dat er nu direct iets vreselijks gebeurt. Aan deze aangepaste  vormen van ademen zitten ook lichamelijke klachten verbonden. Vage klachten die het dagelijks leven kunnen beïnvloeden en soms zelfs belemmeren. Denk maar aan paniek en angst maar ook problemen met slapen, de stoelgang of hoofdpijn. Naast bewustwording valt ook veel winst te halen uit de ademhaling. Wat we ons hebben aangeleerd kunnen we ook weer terugdraaien. Het vergt even wat rust en geduld en oefening, maar als snel valt er winst te behalen uit wat jouw adem je in het dagelijks leven te vertellen heeft. Het is altijd bij je namelijk!

Het is ook niet voor niets dat vandaag de dag Yoga zo immens populair is omdat er tijdens de lessen onder andere veel aandacht wordt besteed aan de ademhaling. Ik integreer tijdens mijn consults en workshops veel invloeden vanuit de Yoga Nidra, ook wel ‘de slaap van de yogi’s’ of ‘slaap yoga’ genoemd. Een methode waarbij je, eigenlijk zonder te slapen, in korte tijd, een intens fijne vorm van ontspanning kan bereiken die gelijk staat een paar uur slaap.

Je kan ademhalings-en ontspanningstechnieken tijdens een individueel traject of in groepsverband volgen. Tijdens een individueel traject kom jij bij mij in de praktijk en gaan we aan de hand van jouw klachten gericht werken aan de ademhaling en ontspanning in jouw lichaam en geest.
Uurtarief is €95

Tijdens de groepsbijeenkomsten (maximaal 8-10 personen) leg ik een bedje voor je klaar waarop je anderhalf uur lang mag liggen ontspannen. Even een me-time moment waarbij alleen jij en jouw ademhaling centraal staan. Aan de hand van mijn begeleiding ga je met behulp van ademhalingstechnieken, ontspanningstechnieken en meditatiebegeleiding de ontspanning in. Anderhalf uur per week winst! Een 5-weekse cursus van anderhalf uur per keer is een investering van €120.

In de agenda vind je mijn actuele aanbod van deze cursussen onder de noemer Just Breathe of de one day retreat op een waanzinnig Landgoed.

Neem direct contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend intake gesprek! En informeer naar eventuele vergoedingen!