Stress Counseling


Als je gedurende te lange tijd aan veel stress, druk of emoties bent blootgesteld kan je  in een bepaalde negatieve spiraal belanden.  Vage lichamelijke of geestelijke klachten, die zich al een tijdje aandienden, kunnen opeens van dien aard worden, dat je niet meer in staat bent om de dag het hoofd te bieden of kwaliteit van leven te onderhouden. Wanneer de draaglast te lang zwaarder is dan de draagkracht en je ziet geen uitweg meer,  kan je op een gegeven moment spreken van een burn-out. 

Vaak is stress niet het probleem. Een dosis gezonde stress hebben we zelfs nodig om te kunnen functioneren en presteren in het dagelijks leven. Het allerbelangrijkste is het herstel na een stressvolle periode. Daar gaan we in onze huidige tijd en maatschappij vaak aan onszelf voorbij. Daarom is preventieve gezondheidzorg in de vorm van coaching, yoga, mindfulness en ademhalingstherapie geen overbodige luxe en eigenlijk noodzakelijk om dit te voorkomen.

Hoe de klachten zich manifesteren is persoonlijk en voor iedereen weer anders. Maar een kleine greep van herkenbare klachten:

-ontevredenheid
-vermoeidheid
-angstig
-laag zelfbeeld
-maag-darmklachten
-duizeligheid
-hoofdpijnen
-oorsuizen
-verlies motivatie en energie
-hulpeloosheid
-somberheid
-(gevoelens van) depressiviteit

Om deze lijst het hoofd te bieden wordt ‘rust’ gevonden in middelen om ze even niet meer te voelen of te ervaren. Te denken valt aan symptoom bestrijders, zoals bijvoorbeeld drugs, voeding en dranken of andere verslavende activiteiten om maar even niet de realiteit onder ogen te hoeven komen. Daar kunnen weer andere gevolgen aan ten grondslag liggen, waardoor je in een negatieve spiraal en ook moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel terechtkomt. Het is dus belangrijk om op tijd te zijn bij het bestrijden van een burn-out, alvorens je nog dieper verzand raakt in allerlei ongewenste situaties.

Een vergelijkbare, doch tegenovergestelde variant van de burn-out, is een bore-out. Waar je bij een burn-out te veel van jezelf hebt gevraagd, word je bij een bore out te weinig gestimuleerd in kwaliteiten en potenties, wat ook weer neerslachtige gevoelens kan geven. Een laag zelfbeeld kan zowel oorzaak als gevolg zijn van een bore-out. De lijst met burn-out klachten is nagenoeg hetzelfde, maar de onderliggende oorzaken zijn verschillend. Ook de ‘coming-out’ is lastiger, omdat men het lastig vindt te onderkennen dat de verveling hieraan ten grondslag zou kunnen liggen, terwijl de gevolgen minstens zo intens zijn als een burn-out.

Aan de lijst met  klachten kan een verkeerde ademhaling ten grondslag liggen . Door het doorbreken van een adempatroon kan je al  een begin maken met het ondersteunen van het zelf herstellend vermogen van lichaam en geest. Daarnaast is het bewust worden van jouw kwaliteiten en benutten van jouw volledige potentieel bij zowel bore-out als burn-out een belangrijke bouwsteen in het herstel vanuit jouw innerlijke kracht en natuurlijke schoonheid.

We beginnen met een gratis intake gesprek in mijn praktijkruimte in Edam (gemeente Edam – Volendam) en tijdens dit gesprek kijken we samen waar ik jou, met mijn aanbod, kan ondersteunen. In de tussentijd krijg jij de ruimte om te ervaren en te voelen of ik jouw coach ben. Het is dan ook zeker niet raar om na het eerste (intake) gesprek geen gebruik te maken van mijn diensten.
Gaan we samen verder….klik dan hier !